Wednesday, August 3, 2011

Bujang Selamat | Review

Bujang Selamat, 'pembalasan' tu aku tambah bikin power ayat

Akhirnya dapat juga menonton ini filem selepas sekian lama mencari/menunggu, filem yang mengajak aku kembali ke tahun 80an, ketika zaman kami sekeluarga pergi menonton wayang di panggung Cathay (sekarang Star Cineplex, dan telah re-branding rasanya) suatu ketika dahulu di Bandar Sibu, zaman tu mana da kerusi lembut boleh simpan popcorn macam sekarang, seingat aku, ada bangku panjang jela la pada masa tu ,sambil menonton sambil makan kacang kuda dalam bekas berbentuk kon yang dibuat daripada suratkhabar, sungguh nostalgic, tiket pun kalo tak silap aku RM2.00 untuk filem tempatan/Hongkong/Hindustan dan RM3.00 untuk filem omputeh.

antara gerak silat dalam filem ni : Sunting 12, Karankuncha dan Silat Cimande

Berbalik kepada Filem Bujang Selamat ni tadi, pendek ceritanya adalah klon kepada filem Karate Kid (era Ralph Machio berlakon) memang sebijik la, cuma watak "Miyagi"/Pendekar Salim dalam filem Bujang Selamat memang sedikit lawak. Dan watak Bujang Selamat lakonan Faizal Hussein memang hidup cuma terlalu mengikut dialog dalam skrip, biasala, pada masa tu beliau masih baru lagi berlakon.

Nazi??

Watak penjahat pula entah lakonan siapa nama mamat tu, memang watak buli/macho tapi nampak terlalu tua untuk jadi watak penggoda hahaha, apa apapun Bujang Selamat rules, antara filem yang pernah memenuhkan seat panggung panggung seluruh Malaysia suatu ketika dahulu

Finishing ala Karate Kid kegemaran anda!!

Ada tak lagi filem Malaysia yang boleh melekat dekat kepala selama berpuluh tahun??sila renungkan . . . Sembilu??no way!! hahaha

8 comments:

  1. dulu2 zmn 80an tgk muvi ni mcm best, skrg ni bila tgk blk (smpt tgk kat astro bbrp bln yg lps) mmg lawak sungguh! lebih2 lg mamat penjahat tu (dressing & mekap bagai...) harap misai je tebal...

    btw, aku tertgk karate kid dulu baru tgk muvi ni, jd jln cerita mmg blh agak

    ReplyDelete
  2. Ijau,
    zaman aku budak2 dulu memang terpengaruh dengan ini cerita, basikal BMX, belajar silat, dan finishing ala karate kid hahaha,apa apapun, watak mamat penjahat tu memang rules!!dia punya style samseng keras semacam hahaha

    Dr. Ben,
    kena buat revision balik filem filem lama ni bro, the best come from the 80's haha, filem ni boleh dikatakan sebaris dengan filem gila gila remaja, Ali setan dan berbagai lagi

    ReplyDelete
  3. yang aku ingat pasal cerita ni adalah BMX dan Karate Kid...maklum la aku budak2 dulu memang kaki BMX....ntah mana hilangnya heroin dia Tantiana tu...

    ReplyDelete
  4. Jangan lupa baju t-shirt yang Faizal hussein pakai dalam ini filem, T shirt loudness dan Iron Maiden haha..Tantiana kira pelakon seksi jugakla dalam zaman tu, tah lupa plak nama cerita yang aksinya sedikit pana, melati putih ke melur putih..lupa dah...

    ReplyDelete
  5. Halan cerita sama dengan karate kid yang jaden smith anak william smith ngan jakie chan

    ReplyDelete
  6. Halan cerita sama dengan karate kid yang jaden smith anak william smith ngan jakie chan

    ReplyDelete
  7. Halan cerita sama dengan karate kid yang jaden smith anak william smith ngan jakie chan

    ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...