Tuesday, September 15, 2009

Resipi kuih lapis rokok

aku nak kongsi sigek resipi

Bahan bahan
  • 2 Kg gula pasir
  • 15 kg tepung gandum
  • seguni bawang merah(ditumbuk halus)
  • 3 kg gula kastor
  • 2 pek tepung pengembang
  • 1 karangan telur
  • 3 kg abu rokok (ditapis)
  • 10 puntung rokok jenama Marlboro
Bahan hiasan
  • seguni kulit telur
  • pewarna merah ngan putih

Cara molah
Mula mula, isap lok sebatang rokok, molah kuih tok sikpat waktu siang, paling afdal waktu sebelum sahur (antara pukul 2 am- 4am) takut ada orang nangga. Lepas abis sebatang rokok, minum lok air teh, mesti air teh, mun air lain takut sik menjadi. Pukul sekarangan telur, hempaskan ke dinding supaya nya berbuih.

Masukkan 15 kg tepung gandum ya kedalam tempayan cap naga(mun masih ada nyimpan benda tok di rumah)mun xda, standbykan 3 igek baldi.Gaulkan telur ngan tepung ya bersama sama sampei sebati. Lepas ya, masukkan 15 kg bawang merah nok dah di karate sampei hancur ya tek. diblender lebih kurang 15 minit sampei keluar nya pun aroma. Masukkan abu rokok, dan gaulkan, tunggu sampei kalernya berubah jadi kelabu asap, jangan lupak masukkan juak 10 puntung rokok ya tadik.

Sementara nunggunya berubah warna, panaskan ketuhar gelombang mikro sampei tahap 200 darjah celcius. try masukkan tangan dalam ya, mun tangan lukus, bermakna suhu ya nang cun pakei molah kuih tok. Masukkan adunan ya tadik, engkah jak lam ketuhar ya lam masa 3 jam.

Lepas 3 jam kitak orang dapat nangga hasilnya..Selamat mencuba..

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...